середу, 23 жовтня 2013 р.

Лист депутатам ВРУ

Громадськість Тернополя направила лист-звернення Голові Верховної Ради України Рибаку В. В., та народним депутатам, що розробили законопроект №2508а.
Голові Верховної Ради України
Рибаку В. В.
Народним депутатам України:
Шевченку А. В
Немирі Г. М.
Мірошниченку Ю. Р.
Тігіпку С. Л.
Гайдошу І. Ф.
Джемілієву М.А.
Самойленку В. П.
Луценко І. С.

Ініціативна група
м. Тернополя «За мирні зібрання»
46016, м. Тернопіль, 
вул. Київська, буд. 3, кв. 8


ЗВЕРНЕННЯ

Громадськість стурбована прийняттям Законопроекту №2508а від 04.07.2013 р. на що 22.10.2013р. було ініційовано громадське обговорення на якому було розглянуто даний проект закону. Проаналізувавши висновки експертів, учасники наголосити на великій кількості прогалин, неточностей та не доопрацювань в законі, котрі можуть обмежити права та свободи громадян на мирні зібрання, що суперечить ст.39 Конституції України. Стурбована громада м. Тернополя вважає, що закони повинні відповідати Європейським стандартам.
Наведемо короткі тези експертів, що є у відкритому доступі:
Михайло Лебедь: «Таким чином ухвалення зазначених норм законопроекту №2508а може призвести до різкого збільшення кількості неправосудних судових заборон мирних зібрань лише через те, що сучасні українські суди матимуть достатньо часу для того, щоб влаштувати судові заборони, – як мінімум 48 годин до початку зібрань (ч.1 ст.7 2508а). Як показує українська судова практика, навіть 48 годин достатньо, щоб суд під будь-яким приводом заборонив проводити будь-яке мирне зібрання» детальніше http://www.zmina.org.ua/2013/10/2508/#03
 Василь Борденюк: «Необґрунтованою, на наш погляд, є пропозиція законопроекту   щодо звільнення від сплати судового збору сторін у справах про обмеження свободи мирних зібрань, про усунення перешкод та заборону втручання у здійснення свободи мирних зібрань» http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=47751
Для задоволення нашого прохання, вищезгаданого проекту закону просимо вжити таких мір:
На  найближчому сесійному засіданні Верховної Ради України не виносити Законопроект №2508а на голосування та відправити його на доопрацювання з урахуванням думки експертів та правозахисників.

Для доопрацювання даного проекту закону пропонуємо створити відповідну комісію народних депутатів.

Немає коментарів:

Дописати коментар